ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

BLOGGER - Za početnike.

Heeeej ljuudi ,evo ja pišem novi post.Moram da napomenem da će ovaj post biti jako dug ,jer me jedna djevojka koja je počela da bloguje zamolila da joj pomognem..A onda sam ja shvatila šta ako ima još onih koji tek počinju i kojima je potrebna pomoć.Pa ,oni koji znaju sve ove stvari ne moraju ni da čitaju post haha xd Sada ću da vas uvedem u teme koje ću obraditi u ovom postu:
1.Kako urediti blog ?
2.Kako napraviti dizajn za blog?

3.Kako se pravi PNG slika?
Odmah krećem s temama jer će zaista post biti dug.

1.Kako urediti blog? 


Ovako ,prvo što trebate da uradite jeste da odete na blogger.com. Nakon toga pojaviće vam se ime vašeg bloga ,kao na ovoj ovdje slici . Kliknite to .
Poslije toga,doćiće vam s lijeve strane mnogo opcija. Tu imate onu gdje piše Izgled.Objasniću vam ,hajmo reći 'našim jezikom'. Ova opcija Izgled vam omogućava da pomjerate stvari na blogu ,a sada ćete i vidjeti kako i šta. Samo pratite slike koje vam postavljam.
OBJAŠNJENJE SLIKE : Vidite sada ste ušli na tu opciju Izgled i pojaviće vam se izgled vašeg bloga tj .šta se sve nalazi na njemu... Rekla sam vam već da ta opcija Izgled vam omogućava pomjeranje stvari na blogu ,pa vidite ovdje ovu sliku (gore). Prvo je Statistički podaci za blogove bili prvo ,a Translate drugo,dok sam onda ja to Translate pomjerila na prvo mjesto.Kako se pomjera? Samo držite duže lijevim klikom miša i pomjerate Gdje god vi želite. Nije teško. Ako vam je nejasno na prvo čitanje ovo , polako uzmite i sebi svaku riječ tumačite. Ja tako radim kada nešto ne shvatam pročitam polako rečenicu i onda gledam sliku poslije i ponavljam.
Vidite li i ovo 'Dodaj Gadget' (plavim slovima) ,ako želite na primjer da dodate sljedbenike ili da dodate neki tekst na blog, možda sliku..to radite pomoću toga Dodaj Gadget,samo kliknite tu i doćiće vam mnogi prijedlozi(p.s: opet gledati na gornju sliku).Sada ću vam pokazati kako i to uraditi,gledajte slijedeću sliku i čitajte objašnjenje.
OBJAŠNJENJE SLIKE : Znači dodajte Gadgete tako što kliknete na ovaj plus koji sam vam ja označila crvenom bojom.A u gornjem lijevom uglu imate još nekih opcija .Npr. ako kliknete "Više Gadgeta" doći će vam još gadžeta koji možete upotrijebiti na blogu. SAVJET: NE PRETRPAVAJTE BLOG SA PREVIŠE OPCIJA (našla se prava da priča).
Za kraj ove teme da vam objasnim šta je Favicon (1.),Navbar (2.),Header (3),(p.s:svi su označeni brojevima na slici,da ne bi se zbunili,a i piše vam).
Vidite ,ja kada  sam došla na blog ,voljela bih da sam nekog pitala šta je šta ,haha xd Imala sam ja Aidu ,ali bilo me je sramota stalno pitati da mi pomaže oko bloga.Tako da sam se upustila malo u istraživanje,priznajem bilo je i najgorih dana ovog bloga sa Bože sačuvaj dizajnovima.
Favicon (1.) - to je kao neka ikonica koja se kada vas ljudi ukucaju tj. link vašeg bloga pojavi u lijevom gornjem uglu. SAVJET : Vidite ovdje sliku neke cure ,malo je sitna ,ali donekle primjetna onda pogledajte gore na moj cjelokupni blog u lijevom gornjem uglu se nalazi ista takva slika. 
Navbar (2.) -to vam je kao neka traka koja stoji da bi se prijavili ,ili prešli na slijedeći blog .Možete je isto tako vidjeti na mom blogu,kod mene je bijela,a vi možete uzeti druge boje imate predloženo.Ako još uvijek niste shvatili ,vidite gore tu kao traku iznad dizajna piše Više,Sljedeći blog...i to.
Header (3.) -ovo je ono što mi nazivamo dizajnom bloga. To vam je ova hajmo reći glavna slika tj. slika na kojoj napišete ime bloga i sl. Vidite gore kao kod mene iznad ovog 'Uđite mi u trag' i drugih stranica.

2.Kako napraviti dizajn za blog?
Okej,ja koristim dva programa Pixlr.com i Photoscape koji morate da instalirate.Pixlr je jako jednostavan za koristiti i ja svoje dizajnove napravim za čas. Sada ću vam objasniti moj način pravljenja dizajneva .
Ja ću vam pojasniti sve preko Pixlr-a jer Photoscape ne koristim koliko Pixlr.Prvo što morate jeste otići na Pixlr.com,nakon toga uđite u ovo Pixlr Express pošto ja taj više koristim ,dok ovaj Pixlr Editor koristim za pravljenje PNG slika.
Ja za svoje dizajnove koristim bijelu podlogu ,nekada u boji ali rijeđe,jer se bijelo lako uklapa u sve. Znači ako želite kao ja bijelu podlogu ,samo odite na Google i nađite bijelu boju .Ja pretražujem tako što upišem "White Color" i dođe mi bijelo haha xd.
Sada kada ste pronašli bijelu podlogu odite na ovo Adjustment,što sam vam markirala crvenom bojom,pojaviće vam se mnogo opcija koje su vam na raspolaganju . Meni jedne od najkorisnijih opcija su upravo ove koje ću u sljedećoj slici pojasniti,a to su Crop i Resize.Odmah su jedna pored druge i služe da biste vi odredili veličinu vaše buduće slike.Resize koristim da bih povećala sliku tj. bijelu podlogu na 1000,pa onda kada to sačuvam odem na Crop i tamo smanjim njenu dužinu..
OBJAŠNJENJE SLIKE : Vidite prvo sam otišla na Resize i povećala ovo Width na 1000,pa onda otišla na Crop i klikom na ove plave kvadratiće smanjivala,onako kako meni odgovara.
SAVJET: Meni lično više odgovara kada samnjim samo dužinu ali ne i širinu ,nekako je ljepše.
Nakon što se napravili određenu dužinu i širinu te vaše pozadine ,kliknite na Add Image,koje sam ja vam označila.Pomoću ove opcije vi možete bilo koju sliku staviti na tu vašu bijelu podlogu.
SAVJET : Pokušajte sliku da nađete u PNG. P.S: PNG SLIKE SU BEZ POZADINE ,I NJIH JE LAKO UKLOPITI BILO GDJE.Ako tražite po Googleu takve slike ,pazite da imaju iza njih kada ih otvorite kao sivkasto-bijeli kvadratići ,tj.da nemaju pozadine.
Sada kada imate određene slike koje želite da postavite na tu bijelu podlogu samo kliknite (još uvijek smo na Add Image opciji ) Browse.
Sada kada ste postavili tu sliku ,možete kliknuti Apply i naravno ako je to jedina slika koju želite postaviti onda ,idemo dalje .Ako ne ,onda postvite još neku koju želite,naravno na vama je da se odlučite.
NAPOMENA:Imate ovdje ovo Opacity,to vam je (hajmo reći opet ja) koliku hoćete jačinu slike,tj. koliko da je vidljiva tj.kolika će biti njena prozirnost.
P.S: ja ću postaviti još jednu sliku da vas kasnije ne zbunjuje odkud ta druga slika.
Sada ćemo da sredimo na vašem dizajnu i tekst ,tj. morate imati naziv bloga ,i još par onako stvari.Evo vidite markirano ovo Type kliknite tu.Nakon toga dobićete mnoge vrste slova .
NAPOMENA: Ja lično najviše volim Handwritten,tj .te vrste slova ,i tamo koristim već prepoznatljiv font na mom blogu Kristi.Ali naravno vi možete koji god hoćete.
Onda imate piše Type your text here ... kliknite to i tu pišete svoj tekst.
Na kraju dobijete gotov dizajn,naravno tu ima još mnoštvo opcija koje možete koristiti i isprobavati.Ja se volim držati onoga u šta sam sigurna ,ali ako vi volite rizik možete slobodno rizikovati.Ne zaboravite da šačuvate vašu novonastalu sliku..Od jedne bijele površine do gotovog dizajna.Možda je ovdje najveći problem malo što treba da se napravi PNG slika ,msm ne morate ako ćete tražiti slike preko intrneta,ali ako ćete ih vi praviti onda imate jedan malo veći problem.
SAVJET: Tražite na Google uvijek uz PNG. Kao npr. ako tražite slike od Katy Perry,napišite Katy Perry PNG ili tako nešto.
Na kraju se samo vratite na Header (Izgled bloga) i postavite. Taaadaaa.

3.Kako se pravi PNG slika?
Okej ,za ovo sam vam već rekla da će vam trebati Pixlr Editor. Odite opet na pixlr.com i ovaj put izaberite Pixlr Editor.
Ovaj program i nisam baš istražila,jer mi i nije baš nešto ,samo ga koristim za pravljenje PNG slika.Onda nakon što kliknete na LAUNCH WEBB APP Pixlr će vas pitati šta kakvu sliku želite da obrađujete .Naravno,obrađujete onu koja vam se nalazi sačuvana u kompjuteru tako da kliknete to drugo.
Onda kada otvorite željenu sliku ,koju želite napravit u PNG.Morate kliknuti na ovaj kao štapić koji sam vam markirala crvenom bojom.Kada kliknete na taj štapić odite ponovo na sliku mišom i kliknite,pa će vam se slika kao tačkicama označiti.
Nakon toga ćete s desne strane imate piše Hintergrund i ima ovaj kao lokot na njega više puta kliknuti tj.da ga otključate.Kada ga otključate pojaviće vam se gdje je taj lokot bio kao neka kvaka (vidjećete na sljedećoj slici).
Uzmite i sada s lijeve strane kliknite na gumicu jer ćete sada brisati ovo bijelo i ostaviti samo sliku bez pozadine. P.S :ovo može i sa slikama koje imaju šarenu pozadinu ali je malo kompliciranije,ali ipak isti postupak kao i kod ovih,samo što sam ja uzela sa bijelom pozadinom da bih lakše i brže je uradila ,jer moram još mnogo da pišem.
Vidite ja sam kliknula gumicu i sada sam počela brisati,ovi kvadratići znače da vam uspjeva tj. da brišete pozadinu slike.Naravno ovo što je označeno ono se ne može obrisati ,u ovom slučaju to je Katy Perry. I na kraju dobijete PNG sliku,tj. sliku bez pozadine.
Ali ima jedna malo zeznuta stvar,koja je mene stalno prije zbunjivala. Uvijek sam griješila i na kraju nikada ne bih sačuvala sliku kao PNG već kao JPG.
Sačuvat ćete sliku tako što ćete otići na Datei  i onda Speichern.Ali sada pazite pojaviće vam se ovako (slika dole)...da to sačuvate kao JPG sliku ,ali vi kliknite odmah ispod JPG  to što piše PNG. Obojila sam crvenom da vidite.

-eto toliko od toga ja se nadam da sam pomogla ,ako imate još kakvih pitanja samo mi se obratite na mail koji možete pronaći na stranici UĐITE MI U TRAG.Nadam se da sam lijepo objašnjavala i dobro ,pa i razumljivo...koliko će vama biti ovo od pomoći nisam sigurna ,ali ja sam uložila sve snage da barem donkele to opišem.Možda ako želite da vam u nekom od idućih postova objasnim kako da postavite medijske partnere,tj. blogove koji reklamiraju vas i obratno. Mislila sam u ovom postu to isto obuhvatiti ,ali zaista sam umorna ne mogu više objašnjavati,hahah xd
Ako nešto vam nisam objasnila,uzmite jedan dan i pravite belaj od bloga ,ali isprobajte sve mogućnosti koje vam daje blogger.com
jer stvarno ih ima na milion..
-ako ste u mogućnosti odite na lijevoj strani moga bloga imaju moji Medijski Partneri pa ih posjetite ,jer to su jako kvalitetni blogovi skoro otvoreni,a njima je zaista potrebna pomoć.Hvala <3
Mislila sam praviti i PART 2 OD OVOG POSTA,AKO SE VAMA SVIDI <3

-voli vas emma <3
-ostanite mi nasmijani <3


Broj komentara: 16:

  1. Odlican post. Bas mi se svideo i od velike je pomoci. Ja koristim samo jedan od navedenih programa, ali pocecu i drugi. Da li bi mogla da objasnis kako pravis upravo te gadzete gde se nalaze tvoji medijski partneri? Ja se stvarno truudim to da shvatim, ali ne ide i nema puno objasnjenja, a uvek sve shvatim kada neko objasni na blogu. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Post je sjajan i verujem da ce pomoci mnogim blogerkama. Jako lepo si napisala i sto je najvaznije-razumljivo.♥

    OdgovoriIzbriši
  3. Super post draga eMMa! Moja drugarica tek sada uplovljava u blogerske vode tako da joj ovaj post voooma pomaže! I naravno obavezno napravi PART 2!

    Novi post, pogledaj--→ milicamihaela.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično si napisala ovaj post, kome bude trebalo odlično će pomoći <3
    Mogu ti se javit na mail? :)
    Novi post o putovanjima: http://rivinsvijet.blogspot.com/2015/08/travel-tag.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno <3 hahaha xd okeej ,posjetiću večeras trenutno moram da idem van <3

      Izbriši
  5. Draga Ema, ovaj post mi je dosta koristio za pravljenje slika , medjutim kada dodam sliku za pozadinu iseku mi je na pola i onda se ne vidi ni ceo naslov. Mozes li mi pomoci oko toga ?

    http://mojnacindaletim.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. čekaj ne razumijem šta tačno misliš,hajde javi mi se na mail ja ću ti pomoći koliko god sam u moći <333
      -hvaa svima na komentarima <3 najbolji ste <3
      -emma

      Izbriši
    2. Mozes li mi dati link tvog mail-a. Inace hvala veliko na trudu da mi pomognes<333

      Izbriši
  6. Hvala ti puno za ovaj post mnogo mi je pomogao, obavezno uradi još jedan post na ovu temu!! <3

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan post Emma. Super je za početnike na bloggeru. Iskreno,nikad mi nije bio jasan program Pixlr,jednostavno se na njega ne mogu snaći haha ☺☺ :D

    OdgovoriIzbriši
  8. strava sto si nam pokazala neke stvari!
    sjajan post!
    pls lajkuj moju novu fejsbuk stranicu
    Isidora
    https://www.facebook.com/highheelpoodle?ref=hl

    OdgovoriIzbriši
  9. Znas sta? Hvala ti puno puno puno ! Lijepo si objasnila sve te stvari ! Odlicno. Nesto sam znala, nesto ne. Veliko hvala !

    Pogledajte moj blog :) <3

    http://myfirsttextvm.blogspot.com/?m=1

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post! Vrh, vrh!

    Posjeti i moj blog i učlani se ukoliko želiš. Uzvračam. Love yaa.

    http://mybeautyamazon.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Mnogima je ovo od pomoći , kao i meni. :) Zahvalna sam ti na tako kvalitetnoj ideji za post i opširnim savjetima. Isto tako bi mi bilo drago , ako napises i taj spomenuti drugi dio.

    OdgovoriIzbriši
  12. Emma punooo hvalaa!! Ja sam nova na blogspotu i ovo mi je puno pomoglo! Struja

    http://strujadreams.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. Caoo,, odlican post i koristan !

    Znas li ti kako staviti sliku umjesto naziva za blog ? Ako netko zna javi :)

    Jedan-zivot-jedan-san.blogspot.ba

    OdgovoriIzbriši